Уторак, 12. Април 2011.

– Обележена годишњица ХЕ „Ђердап 2“

3160_1.jpg

У Неготину је данас обележена 26. годишњица производње електричне енергије на ХЕ „Ђердап 2“. Дванаести  април је дан када су 1985. године, са агрегата број 3, потекли први киловати електричне енергије, после осам година изградње друге дјердапске електране, на Кусјаку код Неготина.

3160_3.jpg

Од 12. априла 1985. године до данас, Хидроелектрана „Ђердап 2“ је произвела и Електропривреди Србије испоручила близу 34 милијарде киловатчасова електричне енергије. Са рекордном производњом током прошле јубиларне године – четврт века рада електране, поузданошћу рада од близу 100 процената, коефицијентом погонске спремности и минималног – принудног застоја, потврђено је да „Ђердап 2“, као део Привредног друштва „Хидроелектране Ђердап“ и Електропривреде Србије, представља једног од најпоузданијих произвођача хидроелектричне енергије у земљи. Томе треба додати и успешно извршавање свакодневних обавеза на превођењу бродова кроз бродску преводницу, кроз коју је, од почетка рада фебруара 1994. године,  прошло близи 115 хиљада пловила, са  милионским теретом, опредељеног за транспорт пловним путем Дунавом. Ове импозантне податке о раду друге дјердапске електране на Кусјаку код Неготина пренео је јавности Зоран Кршенковић, директор, на данашњој свечаној академији којом је обележен  Дан „Ђердапа 2“.

3160_4.jpg

Свих ових година, упоредо са производњом, одвијао се процес замене застареле и непоуздане опреме. Прошле године су обављени капитални ремонти агрегата 3 и 4, чиме је заокружен циклус модернизације агрегатне опреме, а завршена је и реконструкција виталних постројења на хидроелектрани и преводници. И ова година је почела рекордима у производњи струје, које је омогућила потпуна погонска спремност свих 10 агрегата, уз очекивани  пребачај планске производње у прва три месеца ове године. То су резултати са којима колектив ХЕ „Ђердап 2“ улази у нове планиране активности и посебно обележавање 10. јула, када ће радно обележити  - 155 годишњицу рођења великана Николе Тесле.

3160_2.jpg

Данашњој прослави Дана ХЕ „Ђердап 2“ у Неготину присуствовали су бројни гости, представници истоименог Привредног друштва, Електропривреде Србије, пословни пријатељи и сарадници за које је у Дому културе приређен богат програм.

3160_6.jpg

Учествовали су Хор Музичке школе  и Културно уметничко друштво „Стеван Мокрањац“ и Етно група „Мариника“. Додељене су и јубиларне награде радницима за дугогодишњу верност, овом по свему успешном колективу.

3160_5.jpg