Петак, 02. Децембар 2011.

– Обележен Светски дан особа са инвалидитетом

3472_1.jpg

У Основној школи „12. септембар“ и у просторијама Удружења за помоћ особама са инвалидитетом „Дуга“ у Неготин, данас је пригодним програмима обележен 3. децембра Светски дан особа са инвалидитетом.

3472_2.jpg

У  основној школи „12. септембар“, која образује децу са посебним потребама приређен је музички програм и такмичење у певању караока. У програму су учествовали ученици ове школе, који су се уз помоћ наставника такмичили у певању караока. Најбољи су награђени пригодним поклонима – сликовнимама које је обезбедила Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ и слатким пакетима које је даривала трговина „Текијанка“.

3472_3.jpg

Обележавању Светског дана особа са инвалидитетом у ОШ „12. септембар“ присуствовао је и начелник Школске управе Зајечар Драгослав Марић, као и родитељи и гости из Удружења за помоћ особама са инвалидитетом „Дуга“ из Неготина.

И Удружење за помоћ особама са инвалидитетом „Дуга“ из Неготина обележило је данас Светски дан особа са инвалидитетом.

3472_4.jpg

Чланови овог друштва на својим радионици направили су маске које су носили сви који су данас дошли у просторије удружења, а приказали су и пригодан музички програм који је такође припремљен на радионицама које се организују у удружењу.

3472_5.jpg

Обележевању 3. децембра присуствовали су представници локалне самоуправе, Народне библиотеке, ОШ „12. септембар“ и „Бранко Радичевић“.

3472_6.jpg

Уједињене нације су 1992. године 3. децембар прогласиле Међународним даном особа с инвалидитетом, са циљем промовисања права особа с инвалидитетом и добробити које друштво може имати од интеграције ове популације у све области политичког, социјалног, економског и културног живота заједнице. Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе с инвалидитетом суочавају, а који нису одговарајуће препознати и решени. 

У Србији, према незваничним проценама, живи око 800.000 инвалида о чијим потребама и положају држава и друштво још не воде довољно рачуна.