Понедељак, 30. Новембар 2009.

– Обележен јубилеј Фудбалског клуба „Хајдук Вељко“

2320_1.jpg

Свечаном академијом у суботу 28. новембра у неготинском Дому културе обележен је јубилеј 90 година постојања Фудбалског клуба “Хајдук Вељко”. У присуству представника локалне самоуправе, званичника Фудбалског савеза Србије, Региона Источне Србије, Окружних савеза Бор и Зајечар, бивших и садашњих фудбалера и тренера неготинског српсколигаша уручене су повеље и захвалнице бившим фудбалерима и појединцима који су  дали допринос развоју клуба.

2320_2.jpg

Присутне у сали Дома културе поздравио је најпре председник Привременог органа општине Неготин Љубиша Ђорђевић, који је и сам дуги низ година уз Фудбалски клуб „Хајдук Вељко”. У свом говору он је између осталог истакао : „Традиција Фудбалског клуба „Хајдук Вељко" је за свако дивљење. Мислим да сви ви делите моје мишљење да играчи „Хајдук Вељка” нису само добри фудбалери већ и добри ученици, студенти, угледни грађани, пословни људи, добри педагози, и зато сви као један морамо да оснажимо овај клуб, после година кризе у коју је запао због пара, пре свега, а рекао бих и лоше вођене политике према клубу.  Лично, увек сам као предузетник имао осећај да треба да помогнем и помагао сам. Веровао сам да, улажуци у проверене вредности,   улажем у нашу будуцћност. Никада нисам престао да у то верујем, тако да и данас са позиције човека коме је поверена функција да води овај град могу да кажем исто. У границама могућих и допуштених оквира, залагаћу се да Фудбалски клуб Хајдук Вељко”, заједно са свим играчима, управом и тренерима, поново добије место које му и припада, водеће место у породици свих клубова и друштава, која раде у нашем граду. Велика жеља свих нас је да једног дана неготинске фудбалере гледамо и у надметању са великанима српског фудбала – Црвеном Звездом , Партизаном , Војводином, ОФК Београдом и другима...”.

2320_3.jpg

Честитке поводом јубилеја играчима и управи Фудбалског клуба „Хајдук Вељко” у име Фудбалског савеза Србије пренео је потпредседник савеза и председник ФС РИС  Драган Ђорђевић. Он је истакао да је у Србији мало клубова који се могу похвалити оваквом традицијом и оваквим јубилејом. Ђорђевић је неготинском српсколигашу уручио и гарнитуру дресова.  
Госте је поздравио и председник Фудбалског клуба „Хајдук Вељко” Богдан Гугић. Он је у свом говору подсетио присутне на богату историју неготинског српсколигаша, грађену кроз многе генерације од далеке 1919. године, када је прва лопта донета у Неготин, до данас. Било је пуно успона и падова у историји Хајдук Вељка, али се име неготинског српсколигаша и данас са уважавањем изговара у фудбалским круговима у Србији.

2320_4.jpg

Неготински српсколигаш је постао и прави расадник талената који су касније каријере градили у нашим највећим клубовима. Гугић је подсетио на Илију Ику Завишића, Горана Друлића, браћу Бировљев, Драгана Спнуловића Пајту и друге који су поникли у дресу Хајдук Вељка. И данас се у Фудбалском клубу Хајдук Вељко пуно пажње поклања раду са млађим селекцијама, које се са успехом такмиче у лигама млађих селекција Региона Источне Србије.  И окосницу прве екипе која се надмеће у Српској лиги „Исток” чине фудбалери који су прве фудбалске кораке направили управо у плаво-белом дресу неготинског српсколигаша.

2320_6.jpg

Након поздравних говора, уручене су повеље и захвалнице организацијама и појединцима за дугогодишњи допринос развоју клуба. Повеље су уручене Општини Неготин, Љубиши Ђорђевићу, Витомиру Станковићу, Драгану Спнуловићу Пајти, Љубомиру Рајковићу и Саши Рајковићу.

2320_5.jpg

Захвалнице су уручене и бившим фудбалерима и тренерима који су својим играма и радом допринели да клуб оствари значајне резултате у својој деведесетогодишњој историји, као и спонзорима и донаторима.

2320_7.jpg

У уметничком програму свечане академије учествовали су чланице етно групе „Мариника” и фрулаш Спасоје Булбић.