Понедељак, 10. Јануар 2011.

– Обележен дан рођења Стевана Стојановића Мокрањца

3037_1.jpg

Пригодним програмом Дом културе „Стеван Мокрањац“ обележио је јуче 9. јануар,  дан рођења Стевана Стојановића Мокрањца. У комплексу родне куће великог српског композитора, око традиционално распаљене ватре у камину, окупили су се бројни гости да обележе 155. годишњицу рођења Неготинца, који је славу родног града пронео широм света.

3037_2.jpg

Програм обележавања годишњице рођења Мокрањца, почео је полагањем цвећа на споменик композитору. Цвеће су положили представници локалне самоуправе, иституција културе из Неготина и Београда и музичких школа које носе име славног Неготинца.

3037_3.jpg

Бројне госте у Мокрањчевој родној кући поздравио је председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић. Он је у свом обраћању између осталог истакао : „Велика је привилегија нас Неготинаца, што нас широм наше земље и у свету препознају по музичком стваралаштву Мокрањца, зато ми величину, као што је Стеван Стојановић Мокрањац, не смемо никако да заборавимо. Мокрањац је део, не само музичке и неготинске, већ и целокупне српске историје, а ми смо само једна од генерација која преноси нашим наследницима причу о слави овог великог човека и ствараоца ...“

3037_6.jpg

Уз захвалност гостима који су дошли у Неготин да заједно обележимо дан родјења великог композитора, председник је додао и да  је жеља свих Неготинаца да ватра из камина и тонови музичких дела још дуго греју зидове родне куће Мокрањца и наша срца.

3037_7.jpg

У музичком делу програма наступио је гудачки квартет „ДЕЛ ГЕСÙ“  у саставу Иван Кнежевић, Иван Симеуновић , Ђорђе Миловановић и Ана Ристић.

3037_4.jpg

У част дана рођења славног српског композитора синоћ је приређена и промоција дванаестог броја часописа „Мокрањац“, који су представила др Соња Маринковић, професор на Факултету музичке уметности у Београду, иначе главни и одговорни уредник овог издања и Ново Томић, новинар.


На крају програма, мр Милан Радосављевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“, захвалио се како младим уметницима Факултета музичких уметности из Београда, тако и учесницима промоције часописа „Мокрањац“ и у знак захвалности уручио им је по флашу неготинског вина.