Понедељак, 12. Септембар 2011.

– Обележен Дан ОШ “12. септембар”

3359_1.jpg

Основна школа “12. септембар” пригодним програмом, који су припремили ученици и наставници, обележила је данас 43. годишњицу постојања и рада.

3359_3.jpg

Госте је поздравила директорка школе Гордана Рајић, која је том приликом истакла да је циљ свих запослених у овој образовној установи да се њихови ученици у што већој мери укључе у друштвени живот.

3359_2.jpg

Процес образовања и васпитања  лако ментално ометене деце на подручју општина Неготин и Кладово имао је у погледу организације и квалитета своју дугогодишњу традицију.

Одлуком Скупштине општине Неготин школа за потребе деце са менталним сметњама основана је априла 1968. године, а 31. децембра 1968. године ОШ „12. септембар“ уписана је у регистар привредног суда у Зајечару, а основана је за потребе општина Неготин и Кладово. Од свог оснивања седиште матичне школе је у Неготину, а дуги низ година, постојала су издвојена подручна одељења у Прахову, Уровици, Штубику, Рајцу , Рогљеву, Брзој Паланци и Кладову. Матична школа је просторна позиционирана у просторијама које су некад припадале Педагошкој академији, а последњих година овим простором располаже Министарство просвете и науке, које нам га уступа на коришћење.

3359_6.jpg

Зграда је била у изузетно лошем стању, али уз додатне напоре створени су солидни услови за рад и боравак деце, тако да је школа убрзо по свом формирању успела да створи поред услова и наставни кадар за обављање васпитно - образовног процеса. Школа данас располаже простором од око 650 метара квадратних што за сада обезбећује минимум услова за рад установе.

3359_4.jpg

У школи има 8 учионица, једна играоиница, логопедски кабинет, канцеларијски простор и санитарни чвор. Проблем школе је трпезарија у којој би деца била послужена ужином и сала за реализацију часова физичког васпитања. Локација школе је изузетно лепа, на изузетно безбедном месту за децу уз могућност коришћења великог зеленог простора и асфалтираног терена за мале спортове.

Данас у школи ради 26 радника и то 20 наставника и стручних сарадника и 6 осталих радника. Проблем остваривања процеса образовања и васпитања је недостатак стручног кадра, јер је школи потребно 10 дипломираних дефектолога – олигофренолога.

Ове школске године матичну школу похађа 29 ученика, а 10 ученика у издвојеним одељењима у Брзој Паланци и Клаодову. У први разред уписали смо 2 ученика уз сагласност родитеља.

Образовни – васпитни процес се одвија кроз редовну, разредну наставу, предметну, допунску наставу и кроз ваннаставне активности. У школи раде секције где су укључени сви ученици школе. Њихов рад огледа се у освојеним наградама на конкурсима у области образовања сходно њиховим могућностима и способностима.

Школа је отворена за све институције и установе, а ту отвореност потврдила је наставком школовања наших ученика у средњој пољопривредној школи. Прошле школске године и у нашој школи је заживео процес инклузије. 11 ученика је стекло основно образовање преко полагања завршног испита.

С обзиром да школа образује децу ометену у развоју, она представља базу реализације инклузивног образовања у основној школи. Без мало хвале ова школа је путоказ овакве врсте образовања, довољно спремна да пружи сарадњу у релизацији инклузије.

За реализацију образовно – васпитног процеса школа наилази на потпуну подршку локлане самоуправе, дома „Станко Пауновић“, Школске управе и осталих васпитно – образовних институција у граду што нам омогућава да будемо у свему једнаки са осталим образовним институцијама.