Четвртак, 16. Аугуст 2012.

– Обележен дан формирања Крајинског партизанског одреда

3834_1.jpg

Општински одбор СУБНОР-а Неготин обележио је бројним активностима 16.август, у знак сећања на дан када је 1941. године формиран Крајински партизански одред. Обележавање овог веома значајног датума у народноослободилачној борби, почело је полагањем венаца и цвећа пред спомен бистама народних хероја у градском парку.

3834_2.jpg

Централни део свечаности одржан је у у сали ЗОИЛА-а „Дунав“. Поред представника и чланова овдашњег СУБНОР-а свечаном скупу присуствовали су генерал Љубиша Стојимировић, члан републичког одбора СУБНОР-а и председник Клуба генерала и адмирала, представници борачких организација из Зајечара, Бора и Кладова, као и представници Бугарског антифашистичког савеза из Брегова.

3834_3.jpg

Свечаност је отворио Љубомир Марић, председник општинског одбора СУБНОР-а говорећи о формирању и значају Крајинског партизанског одреда за антифашистичку борбу у првим устаничким данима. 

3834_4.jpg

Генерал Љубиша Стојимировић, обраћајући се присутнима истакао је да је Крајина увек имала велике људе и храбре борце, и у Првом и Другом српском устанку, Тимочкој буни, Балканским и Првом  и Другом светском рату. Ти млади и велики људи, синови и унуци Солунаца из чувене Тимочке дивизије, само месец дана после одлуке да се отпочне са оружаном борбом против окупатора, распламсали су искру антифашизма и у нашем крају. 

Присутне је поздравио и председник Бугарског антифашистичког савеза из Брегова, Сергеј Здравковски.    

Данашња свечаност била је прилика да се доделе и признањаорганима, организацијама и појединцима. По први пут додељено је новоустановљено признање „Крајински партизански одред“.

3834_6.jpg

Међу добитницима овог признања су Михајло Ђуричић, једини преживели борац Крајинског партизанског одреда, али и Божидар Станојевић, др Бошко Јолић, Часлав Папалуцић, Стојан Радуљесковић, Илија Соколовић, ОО СУБНОР Зајечар, ОУ СУБНОР Кладово и ОШ „Љуба Нешић“ Зајечар. Додељена су и признања за посебан допринос у реализацији активности Савеза бораца и за успешну сарадњу и пружену помоћ организацији у спровођењу програмских задатака. Поводом 16. августа одржана су и спортска такмичења: појединачна у пикаду и шаху и екипна у стрељштву, а на свечаности су уручене и награде најуспешнијима. 

3834_7.jpg

У културно уметничком програму учествовале су чланице Секције жена пензионера Неготин и рецитатори, ученици Неготинске гимназије.

3834_5.jpg

Представнике СУНБОР-а, генерала Љубишу Стојимировића и госте из борачких организација из Зајечара и Бугарске, данас је у малој сали општине Неготин поводом 16. августа примио и секретар Скупштине општине Неготин Живојин Марковић. 

3834_8.jpg