Четвртак, 24. Децембар 2009.

– „Навал мобо” у Етнографском музеју

2373_1.jpg

У Етнографском музеју у Београду вечерас ће бити приређена мултимедијална промоција ЦД-а "Навал мобо", аутора Ратка Ралета Милојевића, некадашњег стручног сарадника за аматерску делатност Дома културе "Стеван Мокрањац". Реч је о аудио запису 40 песама и мелодија Неготинске Крајине, који је настао 2002.године, а за који је рецензију приредила етномузиколог Нада Замфировић. Материјал је снимљен у Радио Бисеру из Штубика, а издавач је неготински Дом културе.
У програму који ће бити изведен у атријуму Етнографског музеја вечерас учествује десет извођача: вокални солисти Милица Нешић Журжевић, Душица Живановић, Борка Момчиловић и Марија Мардаљевић, гајдаш Томислав Буљигић, Војислав Стефановић и Драган Давидовић на дромбољи, дудучар Дојчин Савић, Спасоје Булбић на окарини и дудуку и Сергије Страиновић на рикалу, који је и главни лик документарног филма "Свирала од једанеаст педаља". Аутор овог филма који је лауреат признања "Сребрни пастир" на Међународном фестивалу етнолошког филма у Кучеву и специјалног признања "Прохорски анђео" на Међународном фестивалу етнолошког филма у Београду 2001.године, као и похвале Фестивала удружених радио и тв станица у Сокобањи исте године је Зденка (Голубовић) Томић, а филм је рађен у продукцији РТВ "Крајина" из Неготина.
Стручно тумачење материјала који ће бити приказан у Етнографском музеју, уз етномузиколога Наду Замфировић, даће и етномузиколог др Димитрије Големовић.
Програм реализује Дом културе "Стеван Мокрањац" Неготин, а прати га туристичка трпеза у сарадњи са Туристичком организацијом општине Неготин.