Понедељак, 31. Октобар 2011.

– Народна библиотека обележила 165 година постојања и рада

3441_1.jpg

Свечаном академијом која је одржана у Сали Дома културе у Неготину, Народна библиотека „Доситеј Новаковић” обележила је данас 165 година постојања и рада. Свечаности су присуствовали бројни гости, представници локалне самоуправе, културних и образовних институција, читаоци и чланови библиотеке.

Присутне је поздравила Сузана Сиротовић, директорка Народне библиотеке”Доситеј Новаковић”, која се овом приликом захвалила свима који су помогли рад ове веома значајне установе.

3441_2.jpg

Гости на свечаној академији били су у прилици да се упознају и са историјатом читалаштва и библиотекарства у Неготину. Иницијативу о оснивању читалишта у Неготину покренуо је епископ Тимочке епархије, господин Доситеј Новаковић, 29. септембра 1846. године, на свечаности поводом рођендана књаза Александра Карађорђевића, а свечано отварање Читалишта у Неготину обављено је на дан Светог евангелисте Луке, 18. октобра 1846. године. Читалиште је имало свој статут и управу – управитеља, казначеја и библиотекара. Читалиште је, осим новина и књига на српском језику, примало и руске, немачке, бугарске и румунске новине. Располагало је и са 2 мапе Европе и 28 урамљених ликова. Иницијативу о оснивању Јавне библиотеке у Неготину, покренуло је Министарство за просвету, крајем 1908. године. За покретање установе задужен је директор Неготинске гимназије, актом Министарства од 9. децембра 1908. године. За оснивање Јавне библиотеке Министарство је издвојило суму од 3.000 динара.

Указом краља Петра Карађорђевића од 14. јануара 1909. године у Неготину и Пироту су основане јавне библиотеке. За првог библиотекара постављен је Јован Николић, професор гимназије.

Од 2001. године, Народна библиотека Неготин обележава 31. октобар, Св. Луку, на дан кад је и основано Неготинско читалиште, као дан и крсну славу установе.

Од 31. октобра 2006. године, поводом обележавања јубилеја 160 година од оснивања Неготинског читалишта, у част иницијатора, оснивача и финансијера читалишта, првог епископа тимочког, Доситеја Новаковића, уз благослов епископа тимочког, господина Јустина, установа је променила име у Народна библиотека ’’Доситеј Новаковић’’ Неготин.

3441_3.jpg

На свечаној академији уручене су награде најбољима на књижевним конкурсима „Мирко Петковић“ и „Чика Андра“. Жири у саставу Марта Радосављевић, професор, Власта Младеновић, библиотекар и Милорад Грбовић, библиотекар једногласно је донео одлуку да се награда „ Мирко Петковић“ додели Молишу Петковићу из Зајечара за прозни рад „Торба у утроби“, док је награда „Чика Андра“  за дечије стваралаштво припала Немањи Ракићу ученику четвртог разреда Основне школе „Хајдук Вељко“ из Штубика.

3441_4.jpg

Свечаност је била прилика да се сарадницима и највернијим читаоцима уруче захвалнице за успешну сарадњу.

3441_5.jpg

У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ отворена је и изложба слика насталих у оквиру пројекта „Да ли мислиш зелено“, које је реализовало  Еколошко друштво „Препород“ из Прахова.