Петак, 13. Мај 2011.

– Министарство финансира локалне акционе планове за младе

3202_1.jpg

Министарка омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић и представници 86 градова и општина, међу којима и општина Неготин, потписали су у среду, Уговоре о финансирању локалних акционих планова за младе. На овај начин наставља се реализација Националне стратегије за младе Републике Србије којом се побољшава положај младих у градовима и општинама Србије, као и њихово мотивисање да постану активни учесници у друштвеним токовима и решавају проблеме заједнице у којој живе.


Примену Локалних акционих планова Министарство ће ове године помоћи са 29 милиона динара, а број градова и општина који су усвојили локалне акционе планове за младе повећан је са 47 на 106 у односу на 2010. годину.

Општина Неготин ће за реализацију пројекта “Живим здраво, живим активно” добити средства у износу од 343 000 динара, док ће локална самоуправа обезбедити додатних 145 000 динара. Пројекат ће бити реализован од маја до октобра 2011. године. Испред општине Неготин Уговор је потписао Живојин Марковић, секретар Скупштине општине Неготин.

3202_4.jpg

„Визија националне стратегије за младе је да они буду активни учесници у друштвеним токвима и зато је потребно пружити подршку  младима и створити им могућности да се укључе у креирање друштвеног живота“, изјавила је министар Снежана Самарџић Марковић и додала да њено искуство говори да када млади нешто мењају, они мењају на боље.  

Министарство омладине и спорта већ трећу годину за редом обезбеђује средства за израду локалних акционих планова у градовима и општинама на основу којих се локалне власти обавезују да ће обезбедити финансије за активности које млади одреде као приоритете у својој средини. Министарство је већ издвојило 90 милиона динара од оснивања овог програма до данас за различите видове помоћи општинама у примени планова за младе.

3202_2.jpg

Захваљујући заједничком раду Министарства омладине и спорта и локалних власти, примера ради, млади из Лапова добиће обуку како да што брже и лакше пронађу посао, млади Панчевци ће организовати едукативни камп, у Тополи ће промовисати и подстицати активизам и волонтеризам младих, док ће се млади у Чајетини бавити превенцијом злоупотребе психоактивних супстанци, а млади у Вршцу ће снимати едукативно информативну емисију о омладинској политици.

Искуство показује да рад локалних власти млади често директније осећају у свакодневици него резултате националних активности. Због тога локалне самоуправе имају велику улогу у повратку поверења младих у институције. Подсећамо да када је настало Министарство омладине и спорта, само 5 општина је имало Канцеларију за младе. Данас их има 120 и тај број расте, што је резултат сарадње Министарства и локалних самоуправа.