Уторак, 14. Јун 2011.

– Министар Дулић посетио Неготин

3250_1.jpg

Министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић боравио је данас у радној посети општини Неготин.

Министар је овом приликом разговарао са водећим људима неготинске општине, а присуствовао је и састанку на коме су представљени пројекти у склопу подршке грађевинској индустрији у општини Неготин, везани пре свега за наставак изградње фекалне канализације, реконструкцију  кишно атмосферског канала поред железничке станице и санацију и рехабилитацију локалних путева.

3250_2.jpg

На састанку, коме су присуствовали и директор Републичке Агенције за просторно планирање професор доктор Бранислав Стојков, директор Фонда за заштиту животне средине мр Жељка Јуракић, републички инспектор Горица Ћурчић и представници РАРИС-а, разговарало се и о реконструкцији постројења за пречишћвање отпадних вода, о могућностима расписивања Јавног позива за стратешког партнера у прикупљању и одвожењу комуналног отпада. Министар је упознат и са  припремама за рециклажу пиритне изгоретине и израдом студије изводљивости у вези коришћења био масе у централном систему грејања. 

3250_3.jpg

Директор Републичке Агенције за просторно планирање професор доктор Бранислав Стојков, презентовао је приоритете из Просторног плана Републике Србије везане за Тимочку Крајину.

Посебан акценат приликом данашње посете дат је унапређењу путне мреже у региону. Министарство животне средине, рударства и просторног планирања  за санацију и рехабилитацију више од десет километара локалних путева у општини Неготин издвојило је 57 милиона динара. Министар Дулић у пратњи председника и заменика председника општине Неготин обишао је деоницу пута Дупљане – Јабуковац, где су већ почели радови на санацији.

По речима председника општине Неготин др Влајка Ђорђевића, реч о деоници дужине око 4 километара, док ће радови на преосталим деоницама у дужини од око 8,5 километара, почети кад се заврше ови радови. Он је такође истакао да ће сви грађевински радови који се финансирају средствима Министарства животне средине, рударства и просторног планирања бити завршени за месец дана. 

3250_4.jpg

Министар Оливер Дулић приликом обиласка пута Дупљане - Јабуковац истакао је да је данашња посета општини Неготин радна и да има за циљ подстицање и помоћ грађевинској индустрији у овом делу Србије. Министарство је одобрило средства за три пројекта у општини Неготин који ће у значајној мери помоћи грађевинцима, један од тих пројеката везан је и за санацију и рехабилитацију локалних путева у општини Неготин.

3250_5.jpg

Држава Србија је у грађевинску индустрију уложила 18 милијарди динара, а министарство је одобрило 254 пројеката везаних за грађевинарство.

Министарство је заинтересовано да пружи конкретну помоћ општини Неготин када је у питању заштита животне средине кроз изградњу рециклажног центра. На овај начин решио би се и проблем заштите животне средине али би се створила могућност за отварање нових радних места и запошљавање грађана. Такође, постоји велико интересовање и за производњу пелета од био масе, који би били коришћени за даљински систем централног грејања.