Петак, 01. Март 2013.

Конференција за новинаре пројектног тима Општине Неготин

4072_1.jpg

У оквиру пројекта „Развој прекограничних активности у области културе и спорта“ који се у Општини Неготин реализује кроз програм прекограничне сарадње Србија-Румунија, приређена је конференција за новинаре на којој су о значају пројекта говорили мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин и Марко Милосављевић, координатор пројекта.

Подносилац предлога за финансирање пројекта „Развој прекограницних активности у области културе и спорта“, је Дробета Турну Северин, а општина Неготин је партнер на реализацији. Укупна вредност пројекта износи 1.435.780 еура од чега је за општину Неготин планирано  145.397,69 еура уз суфинансирање општине од 15%. Реализација пројекта траје 17 месеци, а финансира га Европска Унија кроз ИПА програм прекограничне сарадње Румунија-Србија.

4072_2.jpg

„Овај пројекат биће још једна прилика за унапређење и проширење прекограничне сарадње коју већ годинама успешно у различитим областима остварујемо са општинама из суседне Румуније. До сада смо у тој сфери реализовали пројекте из области економског развоја, заштите животне средине, туризма, образовања и културе. Закључак је да је циљ постигнут, односно да је генерално, реализацијом  прекограничних пројеката побољшан квалитет живота грађана са обе стране границе. Сигуран сам да ће то бити случај и овога пута, поготову што је реч о културној и спортској сарадњи, па ће пројектним активностима, али и касније, кроз коришћење нових садржаја, бити обухваћен велики број, првенствено младих људи. Такође, ближа и успешнија сарадња становништва у прекограничној области, у овом случају са једне и друге стране Дунава, представља и значајан фактор политичке, али и економске стабилности и развоја читавог региона. Реализација прекограничних пројеката тако представља и добар основ за даље коришћење европских фондова за земље са једне и друге стране границе“ – изјавио је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

4072_3.jpg

Осим унапређења сарадње општина Неготин и Турну Северин, захваљујући пројекту уредиће се и простор за културне и спортске активности и обезбедити инфраструктура.

„Конкретно, куповином бине биће олакшана организација бројних манифестација на територији општине Неготин, а створиће се и могућност реализације других програма, који нису до сада приређивани, због немогућности изнајмљивања бине на дужи временски период. Набавком бине са опремом, кроз овај наш заједнички пројекат пружиће се могућност удружењима,  друштвима, али и свим грађанима општине Неготин да своје програме и пројекте лакше спроведу у дело.  Дечија игралишта ће пре свега оплеменити просторе на којима ће бити постављена, али ће такође пружити и могућност да се на њима организују и одвијају манифестације посвећене најмлађима, које се одржавају у нашем граду. Ту пре свега мислим на бројне манифестације током  Дечије недеље, дечији карневал, који сваке године окупи више стотина наших најмлађих суграђана, али и други програми за децу, који су се до сада одржавали често на неадекватним просторима.    Искрено се надам да ћемо успешно сарађивати са нашим партнерима из Румуније приликом реализације овог пројекта, али и свих наредних пројеката које ћемо и убудуће заједнички реализовати“ – поручио је Марко Милосављевић координатор пројекта „Развој прекограничних активности у области културе и спорта“.