Понедељак, 07. Фебруар 2011.

– Конференција за новинаре председника Скупштине општине Неготин

3062_1.jpg

Председник Скупштине општине Неготин магистар Милан Уруковић, одржао је данас конференцију за новинаре на којој је говорио о предстојећој десетој седници локалног парламента као и о медијској хајци која се од стране опозиционих лидера води против њега због доношења Решења о именовању  привременог Савета МЗ Поповица.
  
Председник Скупштине општине Неготин говорећи о предстојећој седници општинског парламента рекао је да је десета по реду седница заказана за петак 11. фебруар са почетком у 10 часова. На дневном реду наћи ће се заједно са допунама укупно 21 тачка из домена рада локалног парламента.

Већи део конференције председник Скупштине општине Неготин посветио је медијској хајци која се против њега води у медијима поводом доношења Решења о именовању Привременог савета у месној заједници Поповица. Како је на почетку нагласио кампању против њега воде лидери опозиционих странака.

3062_3.jpg

На данашњој конференцији председник Скупштине општине Неготин појаснио је хронологију дешавања пре самих избора. Он је нагласио да је у договору са председником општине Неготин  др Влајком Ђорђевићем, изборе за савете месних заједница расписао месец дана пре одржавања, односно 7. октобра, и  то у свих 38 месних заједница, што је први пут после 1996. године да се избори расписују у свим месним заједницама. У ранијем периоду избори су одржавани парцилајно, јер је по његовим речима то одговарало тадашњој власти да може да утиче на њихов ток.

Од расписивања до самих избора одржана су четири састанка са председницима тадашњих савета на којима су они упознати са свим изборним радњама које треба да спроведу до самих избора. По речима магистра Уруковића, жеља владајуће већине је била, а то је и на састанцима више пута речено, да се у савет изаберу људи који су најспособнији да воде село, а не људи по партијској припадности.

Председницима савета подељен је изборни материјал и Одлука о месној самоуправи, којим је тачно прописан начин спровођења предизборних радњи и самих избора.

Милан Уруковић је истакао да није утицао на изборе у Месној заједници Поповица, али да је као председник Скупштине општине, који је и расписао изборе, морао да реагује по приговору грађана. Сами грађани су још 8. новембра у писаном облику затражили да им изборна комисија омогући увид у изборни материјал, а пошто то није учињено они су се 11. новембра обратили њему као председнику СО Неготин. Након пријема приговора Решењем је формирана комисија која је преузела изборни материјал из Поповице у циљу утврђивања неправилности.

Комисија је утврдила да је учињено више повреда Одлуке о месној самоуправи пре свега у предизборним радњама, односно приликом формирања изборне комисије и бирачког одбора.  Бројне неправилности уочене су и у књизи записника са састанака Савета месне заједнице на којима су доношене одлуке о формирању тела за спровођење избора.

Председник Скупштине је на данашњој конференцији рекао да је покушао да разговара са, како је нагласио победничком екипом у циљу проналажења решења које би задовољило обе стране, међутим у томе није успео, па је сходно томе да је дошло до повреде Одлуке о месној самоуправи био принуђен да донесе Решење о именовању привремног одбора.

Он је још истакао да зна ко стоји иза ових неправилности а да ће целокупна документација и изборни материјал бити прослеђени полицији и тужилаштву како они предузели одговарајуће радње.

3062_2.jpg

Новинарима су се обратили и секретар Скупштине општине Неготин Живојин Марковић као и Миле Траиловић из Службе за скупштинске послове. Они су истакли да председник Скупштине општине Неготин није донео Решење о именовању привременог савета само на основу приговора грађана, већ на основу бројних пропуста и повреда Одлуке о месној самоуправи учињених у Поповици.