Уторак, 28. Фебруар 2012.

– Конференција за новинаре поводом пројекта "Поштуј различитости – једнакост за све"

 

3580_1.jpg

Одбор за људска права Неготин у оквиру Мреже Одбора за људска права у Србији ЦХРИС и ове године наставља са процесом јавног заступања у циљу смањења дискриминације особа са инвалидитетом и стварањем претпоставки за њихово активно укључивање у живот локалне заједнице, и поштовање начела једнакости за све грађане Неготина. Пројекат "Поштуј различитости – једнакост за све" има за циљ издвајање посебне буџетске ставке у износу од 1.000.000 динара у 2012. години у оквиру дела намењеног за почетак уклањања архитектонских баријера на јавним објектима и приступним раскрсницама.

У складу са пројектним активностима, у четвртак 23. фебруара 2012. године, са почетком у 14 часова у Малој сали општине Неготин одржана је конференција за новинаре у организацији Одбора за људска права Неготин. Поред представника медија конференцији су присустовали др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин, Стојан Јовановић, организација особа са инвалидитетом (представник родитеља деце са инвалидитетом), Душан Првуловић, председник Одбора за људска права Неготин, локални  координатор на пројекту, Санијела Динић, локална асистенткиња на пројекту и Светлана Станковић, правница Одбора за људска права Неготин.

3580_2.jpg

Уводна реч је припала Душану Првуловићу, који се осврнуо на то да је реч о активности која на нивоу Мреже Одбора за људска права у Србији ЦХРИС траје од 2007. године, подсетио све присутне да је 2006. године донет Закон о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом, а да смо 2009. године добили један општи Закон о забрани дискриминације који је ступио на снагу 01.01.2010. године. Трећа ствар на коју је указано је дискриминаторни речник (још једном подсећајући да особе са инвалидитетом нису особе са маргине, нити су то особе са посебним потребама). Од 2007. године Мрежа ЦХРИС шаље упитнике свим јавним установама у свих пет градова где постоје канцеларије Мреже Одбора за људска права у Србији ЦХРИС (Неготин, Ниш, Ваљево, Нови Пазар и Нови Сад) у погледу  истраживања примене приступачности објеката од јавног значаја. На жалост на основу добијених одговора може се закључити да се ништа посебно није променило у свим овим градовима (нарочито по питању архитектонских баријера).

3580_5.jpg

 

Дана 08.12.2011. године у Неготину је одржан округли сто где су биле присутне организације особа са инвалидитетом, из Зајечара, Бора и Мајданпека. На жалост у Неготину таквих организација нема, или су затвореног типа, тј. нису доступне свим особама са инвалидитетом. Како се таква ситуација не би наставила и у будуће Одбор за људска права Неготин ће пружити помоћ родитељима деце са сметњама у развоју и деце са инвалидитетом, како би се формирало нова организација особа са инвалидитетом у Неготину. Одбор за људска права Неготин има за циљ издвајање посебне буџетске ставке у износу од 1.000.000 динара у 2012. години у оквиру дела намењеног за почетак уклањања архитектонских баријера на јавним објектима и приступним раскрсницама. И зато је у периоду од 14-15 децембра 2011. године обишао све политичке организације у граду, две градске институције и руководство општине (председник општине и председник скупштине општине Неготин) где је поменута иницијатива наишла на разумевање. 

Поред тога јако је битно да се родитељи деце са инвалидитетом ‘’покрену’’, да своју децу не држе затворене у кућама, већ да их укључе у друге активности.

 

3580_3.jpg

 

Присутнима се затим обратио др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин, који је своје излагање започео изражавајући задовољство што се пројекат ’’Поштуј различитости - једнакост за све’’ врло успешно одвија. Том приликом је истакао да је врло важно да поштујемо људска права, да не делимо људе према етничкој припадности, вери, језику, полу....већ да сви треба да буду једнаки. ‘’Цифра од 1.500.000 динара, како председник општине каже, није издвојена у буџету као посебна ставка, јер је разговор чланова Одбора за људска права Неготин обављен након пројекције предлога буџета, што не значи да тих 1.500.000 динара неће бити обезбеђено за уклањање поменутих баријера’’, кроз наредни ребаланс буџета истакао је Ђорђевић. Додавши да је у буџету за 2012. годину одређено да сва удружења инвалида добију одређена средства (сви они су ушли у буџет за 2012. годину), као и да је раније било размишљања на ту тему и у том правцу. Локална самоуправа општине Неготин ће дати све од себе да се максимално укључи у пројекат и да лицима са инвалидитетом омогући пристојан живот.

Један од присутних био је Стојан Јовановић, као представник родитеља деце са инвалидитетом, и као један од иницијатора идеје о формирању удружења особа са инвалидитетом. Он је овом приликом додао да су потребе велике, да је потребно да се доста новина уведе како би та деца осећала неко олакшање.

За сам крај, сви присутни су сложили да се поменути проблем не своди само на уклањање поменутих рампи, већ је битно променити свест код људи. Потребно је да локална самоуправа схвати да је то проблем у коме она мора да партиципира и да истовремено утиче на родитеље деце са сметњама у развоју. Чињенице више него јасно говоре да је само питање комплексно, али и решиво, што се наравно не може десити преко ноћи - мишљење је свих учесника конференције.

 

3580_4.jpg

 

Као општи закључак ове конференције, још једном је битно истаћи комплексност самог проблема, што захтева његово решавање на дуге стазе. Оно што је позитивно је то да је проблем препознат и да се кренуло у правцу његовог решавања, тако да је направљен добар корак напред. 

Општина Неготин ће кроз предложени ребаланс буџета донети Одлуку о издвајању посебне ставке од 1.500.000 динара за уклањање архитектонских баријера, у међувремену ће из постојећих буџетских линија трошити средства намењена за адаптацију јавних институција приликом адаптирања вртића и зграде општине (у коме се налазе општински органи, тужилаштво, правосуђе и Министарство унутрашњих послова). На захтев Одбора за људска права Неготин општина Неготин ради на проналажењу пословног простора за организацију особа са инвалидитетом која је у формирању. Одбор за људска права Неготин технички помаже једну групу родитеља деце са инвалидитетом да регистрију организацију особа са инвалидитетом. 

Решавајући поменути проблем на овакав начин долази се до оног што је јако битно у целој овој причи, а то је промена свести код људи и разбијање постојећих предрасуда када су у питању особе са инвалидитетом. ‘’Сви смо ми данас учинили корак ка препознавању  поменутог проблема, и на добром смо путу ка решавању истог’’, завршио је своје излагање а уједно и данашњу конференцију за новинаре председник општине Неготин. 

Пројекат “Поштуј различитости – једнакост за све” подржан је од стране фонда  The Balkan Trust for Democracy и Краљевине Холандије.