Среда, 22. Фебруар 2012.

– Конференција за новинаре Бранка Марковића, заменика председника општине Неготин

 

3573_1.jpg

Бранко Марковић, заменик председника општине Неготин одржао је данас конференцију за новинаре на којој је присутне представнике медија обавестио о актуелним дешавањима у Индустрији хемијских производа Прахово.

Отварајући конференцију Бранко Марковић је најпре подсетио новинаре да је Индустрија хемијских производа Прахово са пет зависних предузећа приватизована 2007. године од стране грчке фирме  „Неохимики” .  28.новембра 2011. године због дугогодишње несолвентности и неликвидности, покренут је стечај за два зависна предузећа, Соли и Ђубрива. Након тога локална самоуправа је 6. децембра упутила писмо председнику Борису Тадићу, премијеру Мирку Цветковићу, министру економије и регионалног развоја, директору агенције за приватизацију и директору РТБ Бор, од којих је затражено да се раскине уговор о приватизацији Индустрије хемијских производа Прахово. То је и учињено 20. јануара 2012. године када је уговор о приватизацији раскинут, а сва власнична права пренета су на агенцију за приватизацију. 

3573_2.jpg

По речима Бранка Марковића, заменика председника општине Неготин, у понедељак 20. фебруара 2012. године, одржана је Скупштина ИХП-а,  на којој је изабран нови петочлани Управни одбор, нови надзорни одбор и в.д. генералног директора ИХП Прахово. За председника Управног одбора изабран је Владимир Бубања, представник Агенције за приватизацију, а чланови су Младен Тришић, испред радника ИХП-а, Бранко Марковић, испред Локалне самоуправе и Зоран Тадић и Миљана Бацковић, испред Министарства економије и регионалног развоја. За председника трочланог надзорног одбора изабран је Зоран Малић,испред Министарства економије и регионалног развоја, а чланови су Иван Ђукановић, испред Агенције за приватизацију и Димитрије Николић, представник Индустрије хемијских производа Прахово. На предлог Агенције за приватизацију, за вршиоца дужности генералног директора изабран је Мишо Булајић. 

У наредном периоду, по речима Бранка Марковића, ИХП Прахово очекује пререгистрација у Агенцији за привредне регистре где ће имати статус предузећа у реструктуирању. То аутоматски значи да ће ИХП наредних неколико месеци бити ослобођено плаћања обавеза, а сва судска извршења ће бити обустављена док траје реструктуирање.  Марковић је још истакао да није сигуран да ли ће бити прихваћен предлог који је локална самоуправа дала да ИХП пређе у државну својину.  За сада је оно враћено у неки облик државне односно друштвене својине,  чији је власник Агенција за приватизацију. 

3573_3.jpg

На данашњој конференцији за новинаре, Бранко Марковић је још рекао да је његово мишљење да за ИХП долазе бољи дани. Оно што очекује ИХП у наредном периоду јесте да нађе партнере са којима ће да ради или дорадне послове, као што је то био случај до сада или ће се неки погони дати у закуп. Оно што је извесно јесте да ће Лука радити, јер је уговорен превоз 2 милиона тона пиритне изгоретине, а десетак пловила кренуће пут Црног мора односно Кине,чим временске прилике дозволе. Он је сигуран да ће овај посао обезбедити приход од кога ће око 500 запослених радника у ИХП-у моћи да примају личне дохотке до тренутка коначног решења. Такође је истакао да ће Индустрија хемијских производа Прахово имати пуну подршку локалне самоуправе до проналажења коначног решења.