Уторак, 27. Децембар 2011.

– Конференција за новинаре Бранка Марковића, заменика председника општине Неготин

3508_1.jpg

Бранко Марковић, заменик председника општине Неготин обратио се јуче путем медија грађанима општине Неготин у циљу рајзашњења недоумица са недавно одржане седнице Скупштине општине Неготин, а каоје су везане за изградњу ветропаркова на територији наше општине.

Отварајући конференцију за новинаре, он је најпре изразио задовољство што су можда најважније одлуке за функционисање локалне самоуправе, као што су буџет и одлука о локалним комуналним таксама усвојене великом већином гласова.

Он је такође истакао да су и одлуке око израде плана детаљне регулације за два ветропарка на три локације поред недоумица које су биле и на страни позиције и на страни опозиције око усвојене већином гласова присутних одборника.  

Говорећи  конкретно о одлукама које су везане за израду плана детаљне регулације за два ветропарка на три локације, Бранко Марковић је рекао да су спорна три питања на које је треба дати одговор. То су питања да ли је било неопходно расписати јавни позив за избор најповољнијег понуђача везано за инвеститора за ову инвестицију, да ли је одлука, тј одлуке које су донете у ускладу са законом и као треће питање да ли је уговор добар.

Одговарајући на питање да ли је било потребно и по закону обавезно да се распише позив за избор најповољнијег понудјаца, заменик председника општине неготин је рекао да јавни позив за најповољнијег понудјача није било потребно расписати јер су инвеститори захтев за израду плана детаљне регулације поднели на основу својих мерења које су имали на обе локације. Оба инвеститора су у неком периоду, односно у времену док је  Привремени орган био на власти добили дозволе да изврше мерење на обе локације. Они су на основу свог мерења у даљој процедуриу тражили да се изради план детаљне регулације.

Он је одговарајући на другу недоумицу истакао да је Одлука о изради плана детаљне регулације у складу са законом, јер је пре него сто је веће усвојило, заседала комисија за планове која је дала позитивно мишљење. На основу овог  мишљења и општинско веће је дало позитивно мишљење и проследило предлог одлуке скупштини на усвајање. Он је такође напоменуо да комисија није промењена, да већ дуже време ради у истом саставу и да је  чине компетентни људи, а  два члана су испред министарства просторног планирања и заштите животне средине, тако да у њихову одлуке не треба сумњати и као таква је и усвојена. Треба рећи и то да је одлуком јасно дефинисано ко је инвеститор и ко финансира израду плана детаљне регулације, као и рок који је добијен да се изврши процедура и усвоји план детаљне регулације. То су најважније ствари које та одлука садржи. Локална самаоуправа треба да се постара да се расписе јавни увид, да се огласи јавна расправа и да сви заједно пратимо како ће све да се одвија. Одлука не мора да садржи ко је обрадјивач плана, а то треба да буде овлашћена фирма и то је ствар инвеститора.

3508_2.jpg

Одговарајући на питање да ли је уговор који је потписан са инвеститорима добар или не Бранко Марковић је истакао да је и на Скупштини тврдио, да је уговор добар, али да ће и поред тога бити урађени одрђени анекси како би се решила нека спорна питањ. Он је такође рекао да је у циљу прављења што бољег уговора лично контактирао са општинама Ковин, Вршац и Пландиште, које су већ склопиле уговоре. Две општине су јасно нагласиле колики проценат припада општини од експлоатације, док једна то није учинила. Општина Неготина је уговором прецизирала проценат али поред тог процента биће и директне користи за општину. Директна корист се односи на плаћање фирмарине, јер је уговором инвеститор обавезан да региструје фирму на територији општине Неготин, такође мора да плати и комуналну такса, а ту је и индиректна добит јер ће на изградњи бити ангажована домаћа градјевинска оператива, отвориће се нова радна места, а инвеститор је у обавези да среди и путну инфрасттруктуру у околини ветропаркова.

Бранко Марковић заменик председника општине Неготин је на крају још једном  поновио, да је општина Неготин усвајањем ових одлука урадила добру ствар и да ће за пар година, имати два ветропарка од којих ће користи имати заједницу. По његовим речима вредност инвестиције на изградњи два петропакра је око 110 милиона евра, а у наредном периоду он ће се лично потрудити да инвеститори дођу у Неготин и да их грађана преко медија и лично упознају.