Понедељак, 10. Октобар 2011.

– Конференција за новинаре

3414_1.jpg

Председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић и директор Јавног комуналног предузећа „Бадњево“ одржали су данас конференцију за новинаре на којој су обавестили присутне представнике медија и грађане општине Неготин да ће грејна сезона почети на време и да ће сви који се греју са централног система грејања имати топле станове.

3414_2.jpg

Председник општине Неготин на почетку конференције објаснио је зашто је са дневног реда петнаесте седнице Скупштине општине Неготин повукао Одлуку о преносу  Топлане у насељу „Борска колонија“ ЈКП „Бадњево“. Он је још једном поновио да је одлука повучена из формално правних разлога. Повлачење ове одлуке са дневног реда седнице неће утицати на грејање станова у насељу Борска, јер је иста таква Одлука донета још 2003. године и тада је општина уступила топлану у насељу Борска комуналном предузећу на коришћење. Увидом у документацију надлежне службе су процениле да ЈКП „Бадњево“ може да раскине уговор са фирмом „Топлинг“ која је одржавала топлану Борска од 2008. године.

3414_4.jpg

Чедомир Банковић, директор ЈКП „Бадњево“ истакао је да ће уговор са Топлингом бити раскинут на предлог београдске фирме. Уговор са Топлингом потписан је 2008. године на десет година уз обавезна улагања од 500 000 евра у систем грејања. Приликом раскида уговора биће урађена процена улагања коју ће по речима Чедомира Банковића извршити стручњаци са Машинског факултета из Београда.

Он је такође истакао да је због административних проблема и неповезане документације Управни одбор ЈКП „Бадњево“ сматрао да ово предузеће не може да раскине уговор али се ситуација променила када је прегледана комплетна документација. Иако се топлана у катастру још увек води као имовина Индустрије хемијских производа Прахово, он се нада да ће ускоро бити решен и тај проблем и да ће топлана бити уписана на име ЈКП „Бадњево“.

Директор ЈКП „ Бадњево“ најавио је да се наредне године очекују улагања у систем грејања од скоро 600 000 евра у замену топловодних цеви, уградњу калориметара и  уређеје подстаница, а до краја године у Дому културе за кориснике даљинског грејања биће организована презентација о увођењу делитеља топлоте, помоћу којих би се повећала уштеда енергије.

3414_3.jpg

На питање новинара да ли ће сезона грејања почети на време и да ли ће цена остати иста или ће се повећати, Чедомир Банковић је рекао да ће грејна сезона почети 15. октобра, да су у току хладне пробе система. Цена ће вероватно бити повећана и ово је последња грејна сезона у којој ће се грејање наплаћивати по квадратури и у којој ће локалне самоуправе одређивати цену грејања. Већ од наредне године цена ће се одређивати на нивоу републике.

Председник општине затварајући конференцију замолио је грађане за разумевање и обећао да ће грејање станова почети на време, а да ће локална самоуправа учинити све да цена грејања буде урађена на задовољство свих страна.