Уторак, 25. Септембар 2012.

– Конференција „Дунавска стратегија – подршка развоју Доњег Подунавља“

3884_1.jpg

Венсан Дежер, шеф Делегације Европске уније у Србији са својим сарадницима учествовао је данас у раду конференције „Дунавска стратегија – подршка развоју Доњег Подунавља, коју су у оквиру велике традиционалне Европске манифестације „Отворени дани – Европска недеља региона и градова“ у Неготину организовале Регионална агенција за развој источне Србије – РАРИС и Европски покрет у Србији (EPUS) у сарадњи са Канцеларијом за европске интеграције (SEIO), Делегацијом Европске уније у Србији и Фридрих Еберт Фондацијом.

3884_2.jpg

У раду конференције, која је одржана у великој сали Скупштине општине Неготин учествовали су и представници Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе и Канцеларије за европске интеграције, Владе Републике Србије.

3884_3.jpg

Поздрављајући присутне мр Милан Уруковић, председник општине Неготин је рекао : “За Дунавску стратегију, а у складу са великим циљем ове стратегије која подразумева развој Доњег Подунавља, општина Неготин је кандидовала  11 предлога пројеката. Најзначајнији од њих је Туристичко рекреативни комплекс „Дунавски бисер“ у Михајловцу, вредан око 15 милиона евра којим је предвиђена изградња туристичког комплекса за смештај, рекреацију и одмор гостију, али и организацију спортских и других манифестација на води. Овај пројекат је у току 2011. године представљен: Националној корпорацији за развој туризма, Привредној комори Србије, на сајму инвестиција Инвест експо у Новом Саду  и на 3. сајму локалне самоуправе у Београду, као и делегацији привредника немачког града Улма. Општина Неготин је, такође, до сада кандидовала и реализовала пројекте прекограничне сарадње са Румунијом и Бугарском. Очекујемо да у октобру 2012. године, као партнерска општина прекограничној општини Турну Северин закључимо уговор о финансирању 2 прекогранична пројекта и то: „Развој прекограничних активности у области културе и спорта“ - укупне вредности 1,4 милиона евра, где су за општину Неготин планирана средства у износу од 145.400 евра. Други је пројекат „Унапређење туристичких атракција у пограничној области Дробета укупне вредности 306.220 евра, од чега су за општину Неготин планирана средства у износу од 58.000 евра.“

3884_4.jpg

Шеф Делегације Европске уније у Србији, господин Венсан Дежер, говорећи о Дунавској стратегији рекао је : “Дунав је река са великим потенцијалом која спаја готово пола Европе. Ови потенцијали међутим нису довољно искоришћени. Ако упоредимо Дунав и Рајну видећемо да се на Рајни одвија десет пута већи промет него на Дунаву, а иста је ситуација и са туристичким потенцијалима. Дунав је река са великим потенцијалом, али и пуно изазова и зато смо ту да подстакнемо и  урадимо нешто заједно. И сви морају да дају свој допринос и Европска унија и државе које Дунав повезује, али и локалне самоуправе везане за ову реку. Дунавска стратегија није ништа ново. Европска унија бројним пројектима у протеклих десет година жели да повећа потенцијал ове реке  кроз превазилажење проблема. Један од пројеката односи се и на уклањање неексплодираних мина из Дунава, чија је реализација у току и због чега смо између осталог и ми данас овде. Завршетком овог пројекта створиће се повољнији услови за пловидбу бродова у овом делу Дунава, а у плану је и проширење корита реке.”
Венсан Дежер је истакао да ће у октобру почети и нови програм у вредности од 19,5 милиона евра , а локалне самоуправе ће моћи за ова средства да конкуришу пројектима из области развоја туризма и посебно заштите животне средине, јер је ова област посебно важна.

3884_5.jpg

Присутнима се обратио и Дејан Радуловић, помоћник министра за регионални развој и локалну самоуправу, говорећи о значају равномерног регионалног развоја у Србији.

3884_6.jpg

У панел дискусији са темом “Дунавска стратегија Европске уније – инструмент регионалног развоја Србије”, која је одржана у склопу конференције, учествовали су Михаел Ерке, директор Регионалне канцеларије Фриедрих Еберт Фондације у Београду, Огњен    Мирић,    заменик    директора    Канцеларије    за    европске    интеграције, Координатор за ЕУ фондове,  Весна Стајковић, млађи саветник Министарства саобраћаја и Александар Грунауер, Руководилац тима, пројекат „Локални економски развој у региону Дунава“.

Након конференције, учесници су посетили Прахово и присуствали чину представљања пројекта „Уклањање неексплодираних пројектила из реке Дунав” кога финансира Европска унија.