Субота, 10. Септембар 2011.

– Концерт Стефана Миленковића и Истре Печвари

3355_1.jpg

Други дан 46. фестивала Мокрањчеви дани обележио је концерт виртуоза на виолини и беседника на фестивалу, Стефана Миленковића, који је наступио уз клавирску пратњу пијанисткиње Истре Печвари. Концерт је одржан на инсистирање неготинске публике, а на репертоару су била дела Томасо Виталија, Јоханеса Брамса, Хенрика Вијењавског, Камија Сен Санса и Мориса Равела.

3355_2.jpg

Недавно проглашен за Бренд личност године у Србији, за 2010. годину, Стефан Миленковић је јединствени уметник изузетно продуктивне дуговечности, професионализма и креативности. Тако је и вечерас током читавог концерта коминицирао са публиком, а при самом крају у опуштеном разговору одговарао и на питања посетилаца. 

3355_6.jpg

Његова музичка филозофија као и начин живота представљаје тачну дефиницију еклектичног, истраживачког опште-људског и музичког наслеђа и искуства како би директно дошао у везу са публиком и приредио забавне, привлачне и енергичне наступе. Он је светски признат виолиниста како због своје изузетне уметничке способности тако и због дубоке посвећености хуманитарном раду. Каријеру је започео веома рано. Са орекстром је први пут наступио када је имао шест година, док је свој 1000. концерт одржао као 16-огодишњак. Освојио је бројне награде на угледним међународним конкурсима.

3355_5.jpg

Истра Печвари из Београда је са шеснаест година уписала  Факултет музичке уметности у Београду, са двадесет година дипломирала, а потом и магистрирала у класи проф. Душана Трбојевића. Усавршавала се у Италији (Фиренца) у класи проф. Марие Типо, где је после две године стекла диплому државног конзерваторијума Луиђи Керубини. Камерну музику и клавирску сарадњу је усавршавала у Будимпешти на академији Франц Лист у класи проф. Ференца Радоша. Још за време студија започела је концертну каријеру као солиста, камерни музичар и клавирски сарадник. Остварила је велики број концертних наступа у земљи и иностранству, како са еминентним, тако и са младим уметницима у најзначајнијим салама Београда, у оквиру значајних фестивала и на бројним међународним такмичењима. Као  официелни клавирски сарадник била је ангажована на значајним такмичењима у земљи и иностранству.

3355_3.jpg