Уторак, 20. Март 2012.

– Још 13 станова за избегле, расељене и социјално угрожене породице у Неготину


3599_1.jpg

Свечаним пресецањем врпце и поделом кључева новим станарима данас је завршена и друга фаза изградње објекта који је изграђен у оквиру програма Социјално становање у заштићеним условима у општини Неготин. Завршетком друге фазе у овај  објекат данас се уселило још 39 лица из 13 интерно расељених, избеглих и социјално угрожених породица.

Објекат је изграђен средствима Европске уније у оквиру пројекта “Подршка избеглицама и интерно расељеним лицима у Србији” финансираног из фондова ИПА 2009. - уз финансијску подршку општине Неготин, Хабитат фор хуманитy и  Хаусинг центра. Вредност пројекта је 240.000 евра.

3599_6.jpg

Зграду су пресецањем врпце свечано отворили председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић, Иван Гергинов, Помоћник Комесара за избеглице Републике Србије и Бранислава Жарковић, Председница Хаусинг Центра.

3599_9.jpg

Председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић, обраћајући се присутнима истакао је да је  ово је веома важан дан за све , а посебно за оне који ће данас решити своје стамбено питање. Данас је пробуђена њихова нада у бољу будућност, јер су топли дом и кров над главом одлична основа за то. Успешна реализација овог  пројекта је још једна потврда колико општина Неготин дугорочно планира своје активности и увек покушава да помогне својим суграђанима избеглицама и интерно расељеним лицима. Ово није крај, таквих активности биће и убудуће.

3599_5.jpg

Корисници зграде у улици Миомира Радосављевића Пикија 36 имаће право коришћења     станова док год су у стању социјалне потребе. Породица – домаћин зграде живеће са корисницима и њена улога ће бити да буде веза између станара и Центра за социјални рад у Неготину, те да им пружа потребну додатну помоћ. 

3599_8.jpg

На територији општине Неготин тренутно живи и 145 избеглих лица и 582 интерно расељених лица, а заједно ове две популације чине 1.57% укупног становништва општине. Мањи део ове популације живи у 1 колективном центру који је активан Хотел Инеx Крајина, док остатак живи приватном смештају, махом испод просечним животним стандардом, борећи се са беспарицом и болестима повезаним са лошим условима живота. Иако је смештен у самом центру града колективни центар је у прилично лошем стању, собе су пренатрпане а станари који су преостали припадају углавном вишеструко угроженим социјалним групама.  

3599_7.jpg

Пре почетка процеса избора корисника за ССЗУ, у јуну 2011. године у КЦ Хотел Инеx Крајина у Неготину било је смештено укупно 113 лица, односно 34 породица. После усељења у објекат ССЗУ, И узимања учешћа у другим интеграционим програмима у току 2011. године у колективном центру Хотел Инеx у Неготину у децембру 2011. године остало је још 60 лица односно 17 породица.