Уторак, 08. Новембар 2011.

– Израда Стретегије локалног одрживог развоја

3448_1.jpg

У Неготину је јуче одржан Први форум партнера за израду Стратегије локалног одрживог развоја општине Неготин.  

3448_2.jpg

Отварајући форум председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић, истакао је између осталог да се одрживи развој дефинише као циљно орјентисан, дугорочан,  непрекидан, свеобухватан, процес, који утиче на све аспекте живота. Један од његових најважнијих циљева јесте отварање нових радних места и смањење стопе незапослености, као и смањење родне и друштвене неједнакости маргинализованих група, подстицање запошљавања младих и лица са инвалидитетом каи и других ризичних група.

3448_4.jpg

Присутнима се обратио и Александар Маринковић, координатор за стратешко планирање Програма Excange 3, који је истакао да је општи циљ програма EXCHANGE 3, који финансира Европска Унија, а спроводи Стална конференција градова и општина, уз техничку подршку Центра за планирање, је да допринесе јачању капацитета локалних самоуправа у Србији за даље учешће у процесу децентрализације у складу са стандардима Европске уније.

3448_5.jpg

На  припремној  седници, тачније, Првом форуму партнера за израду Стратегије локалног одрживог развоја општине Неготин, представљен је план њене израде, као и профил локалне заједнице.

3448_3.jpg

Као једна од 15 изабраних у Србији, општина Неготин је добила  експертско-техничку подршку за израду стратегије одрживог развоја у оквиру пројекта Exchange 3. За припрему, операционализацију активности израде, односно праћење процеса израде Стратегије, председник општине, као координатор програма, именовао је тим за израду који чине три радне групе за економски развој, друштвени развој и заштиту животне средине и инфраструктуру.

3448_7.jpg

Тим би требао да процес стратешког планирања заврши до краја маја идуће године и понуди га одборницима локалног парламента, на коначно усвајање.