Понедељак, 30. Јануар 2012.

– Инвестиције у општини Неготин

 

3541_1.jpg

Александар Продановић, директор Републичке дирекције за воде Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде посетио је у петак општину Неготин. Он је том приликом обишао радове које преко републичке дирекције за воде финансира ово министарство у нашој општини, а након тога одржана је и конфереција за новинаре на којој су се медијима осим Александра Продановића обратили и др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин и Бранко Марковић, заменик председника општине. 

Обраћајући се медијима, Александар Продановић, је истакао да је једна од најважнијих инвестиција у општини Неготин, коју финансира министарство преко дирекције за воде, ревитализација система за одводњавање. Вредност инвестиције је 62.000.000 динара и наставиће се и у 2012. години а она је веома значајна за пољопривредне произвођаче у општини Неготин. Министарство је прошле године потписало и уговор са општином Неготин за изградњу фекалног колектора  за Милошево. Радови су у току, а инвестиција министарства пољопривреде,  трговине, шумарства и водопривреде је 22.580.000 динара. Он је такође истакао да су током  прошле године редовно улагана средства и у одржавање система за одбрану од поплава, за шта је укупно издвојено 9.000.000, као и за уређење Јасеничке реке 3.400.000 динара.

Потписана су и два нова уговора. Ради се о студији оправданости са генералним пројектом водоснабдевања у општини Неготин, а такође и студија оправданости са генералним пројектом сакупљања, одвођења и пречишћавања отпадних вода са територије општине Неготин. 

3541_2.jpg

Говорећи о инвестицијама у 2012. години Александар Продановић је рекао да је за општину Неготин веома важан пројекат министарства везан за развој наводњавања у Републици Србији. План министарства је да се у наредном четворогодишњем мандату обезбеди наводњавање на 1.100.000 ха у Србији. По његовим речима Србија је, када је у питању наводњавања, на зачељу Европе. У Србији се тренутно наводњавају мале површине, а пољопривредници у великој мери  зависе од временских прилика и неприлика.  Жеља министарства је да се измене животи људи, да не зависе од временских услова, да се повећа профит од пољопривредне  производњи, запосле нови људи и укључе нове технологије у производњу. Све ово ради се плански. Тако је за 2012. годину планирана ревитализација постојеће каналске мреже. Када је у питању Неготинска низија, ради се о подстистему Косно грло и ревитализацији 122 км каналске мреже и црпне станице.  Тиме  ће  се обезбедити покривање системом за наводњавање површине од 1.300 ха. Потписан је и уговор са Енергопројектом за иновацију постојећег пројекта за наводњавање Неготинске низије. Реализацијом овог пројекта у наредне четири године системом за наводњавање биће покривене површине од 12.000 ха у Неготинској низији. 

Директор Републичке дирекције за воде Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде изразио је задовољство сарадњом са локалном самоуправом која је по његовим речима  била веома активна да обезбеди што већа средства за општину Неготин и у томе су и успели. 

3541_3.jpg

Бранко Марковић, заменик председника општине Неготин подсетио је да су захваљујући доброј сарадњи са министарством пољопривреде обезбеђена средства за израду пројекта реконструкције постројења за пречићшавање отпадних вода вредниости око 6.000.000 динара.

За неготинску низију је битно је велики број људи напустио јер ће на овај начин обезбедити да људи могу да зараде од попљопривреде.

Председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић истакао је овом приликом да ове инвестиције пуно значе за општину Неготин, пре свега јер ће омогућити боље услове за развој пољопривреде, одводњавањем мочварног земљишта ће се омогућити обрада већих површина пољоипривредног земљишта, а захваљујући пројектима пречишћавања отпадних вода имаћемо и здравију животну средину.