Четвртак, 31. Март 2011.

– Експерт Светске туристичке организације обишао Рајачке и Рогљевске пивнице

3139_1.jpg

Jim Flannery, експерт Светске туристичке организације са својим сарадником Владимиром Пилиповићем, обишао је јуче Рајачке и Рогљевске пивнице. Том приликом они су разговарали са директором Туристичке организације општине Неготин Душаном Петровићем и Маријаном Ђорђевић, самосталним стручним сарадником Одсека за развој општине Неготин.

3139_4.jpg

Светска туристичка организација намерава да ове године одобри бесповратна средства за уређење четири туристичке локације у Србији, па је циљ јучерашње посете и био упознавање са туристичким потенцијалима општине Неготин, а посебно Рајачких и Рогљевачких пивница. Представнике светске туристичке организације посебно је интересовало колико  локална самоуправа улаже у развој туризма, на који начин и колико је спремна да помогне власницима пивница да конкуришу за доделу средстава за унапређење туристичке понуде.

3139_5.jpg

У изјави за медије Jim Flannery истакао је да су на њега веома лош утисак оставили путеви који воде према туристичким локацијама и који у оваквом стању нису добри за развој туризма. Са друге стране он је одушевљен што је по први пут у животу видео место где “живи” само вино, а не и људи. Он је такође истакао да интернационални туристи желе да виде аутентичност и да људи који воде бригу о туризму у Неготину морају пре свега да задрже аутентичност објеката на пивницама, који су јединствени у свету. Интернационални туристи поред аутентичности желе да науче и нешто више о самом локалитету али и да остваре контакт са локалним становништвом, па и на томе мора доста да се ради.

3139_6.jpg

Представници Светске туристичке организације обишли су и неколико пивница у Рајцу и Рогљеву и кроз разговор са власницима упознали се са начином производње вина и могућностима за прихват гостију. С посебном пажњом они су обишли пивницу Cyrilla Bongiraud, Француза који је пре три године са својом супругом купио пивницу у Рогљеву и почео да производи  вино које извози широм света.

3139_7.jpg

Гости из Светске туристичке организације обишли су и Видиковац на Ђердапу 2, као И плажу на Кусјаку.

3139_8.jpg

Експерт Светске туристичке организације током своје посете Србији обићи ће још неколико туристичких локација