Четвртак, 04. Октобар 2012.

Делегација општине Неготин у посети ИХП Прахово

3898_1.jpg

Делегација општине Неготин, са мр Миланом Уруковиће, председником општине на челу, посетила је Индустрију хемијских производа Прахово и том приликом о будућој сарадњи и плановима новог власника дела праховске хемијске индустрије разговарала са Николом Вујачићем, потпредседником Еликсир групе и Мишом Булајићем, извршним директором ИХП Прахово.

3898_3.jpg

„Од августа, када је Еликсир група купила погон „Ђубрива ИХП Прахово“ у стечају, у оспособљавање погона за почетак производње уложено је три милиона евра и до сада је произведено 30.000 тона вештачких ђубрива намењених домаћем купцу. У овом периоду запослено је 150 радника, а по успостављању пуног капацитета производње, тај број ће бити повећан“ – најавио је Никола Вујачић, потпредседник „Еликсир групе“.

Како је још нагласио потпредседник Вујачић, само током предстојећег инвестиционог циклуса, од фебруара до јуна наредне године, када се планира потпуна реконструкција производњих погона, биће уложено још 30 милиона евра. „Еликсир група“ заинтересована је и за приватизацију осталих погона ИХП Прахово, а свој будући производни програм базира на чврстој сарадњи са РТБ Бор.

3898_2.jpg

„Стратешко опредељење „Еликсир групе“ је да постане регионални лидер у производњи вештачких ђубрива, односно да годишњи капацитет праховских и погона у Шапцу достигне 600.000 тона вештачких ђубрива и 180.000 тона фосфорне киселине, што ће нам омогућити извоз од 300 милиона евра. Такође, намеравамо да покренемо нову производну за такозвана фолијарна ђубрива, капацитета 120.000 тона која имају двоструко већу вредност од класичних“ – истакао је Никола Вујачић, потпредседник „Еликсир групе“.

3898_5.jpg

По обиласку комплекса ИХП Прахово и разговора са пословодством, мр Милан Уруковић, председник општине Неготин изразио је задовољство због новина у праховском колективу.

„ИХП Прахово је некадашњи стожер привредног развоја Неготина и један од ретких великих индустријских комплекса који је опстао и после приватизационих процеса у Србији.  Од стране новог власника предузећа „Ђубрива“ у стечају, „Еликсир групе“, који има намеру да откупи и остале праховске целине, имамо уверавања да ће 450 радника бити збринуто, односно да ће се новим улагањима отворити нова радна места за незапослене из наше општине.  У то нас уверавају и велики радови на обнови виталних делова фабрике „Ђубрива“ и „Фосфорне киселине“ који су у току, као и активирање процеса производње. Оживљавање великих колектива, као што је ИХП Прахово, за општину Неготин значи много, јер повлачи за собом и друге области деловања у општини, од трговине, услуга, веће потрошње, па до повратка младих у родни крај, а све као последица веће финансијске сигурности и куповне моћи великог броја радника“ – поручио је мр Милан Уруковић, председник општине Неготин.