Уторак, 05. Октобар 2010.

– Делегација општине Неготин посетила Беч

2922_1.jpg

Делегацију општине Неготин која је боравила у дводневној посети Бечу примила је друга председница  Скупштине Беча  Маријане Клика. У једночасовном  разговору са  Влајком Ђорђевићем председником општине и Миланом Уруковићем председником Скупштине општине Неготин, учествовали су и Аница Мацка Дојдер посланица у парламенту и Андреас Лаунер шеф Канцеларије за међународне односе.

Изузетно срдачан разговор, био је прилика за неготинске челнике, да упознају своје домаћине са низом пројеката, који би требало ову неразвијену општину да доведу у много бољи положај, који јој сигурно припада по свим природним и људским ресурсима. Један од најзначајнијих пројеката је „Дунавски бисер“ који треба приобаље највеће европске реке, да ревитализује и изградњом модерног туристичког центра поостане дестинација свим туристима, па и онима са највишим захтевима.

Маријане Клика се живо интересовала за услове привређивања у Неготину, запошљавању, као и здраственим и социјалним проблемима грађана.

Председник Општине Неготин Влајко Ђорђевић се захвалио граду Бечу и Аници Матзки Дојдер посебно, за све што чине како би поспешили рад културно уметничким друштвима из Србије, која окупљају и велики број од десетак хиљада грађана општине Неготин, а који живе и раде у Бечу.

2922_2.jpg

Ђорђевић и Уруковић су домаћинима уручили комплете са протеклих  „Мокрањчевих дана“ и позвали их да буду гости Неготина на идућој манифестацији, а након тога се уписали у книгу почасних гостију Ратхауса.

Позив привредницима

Око 15.000 људи из Неготина је у иностранству, а у Бечу их живи око 10.000. Дијаспора је, нагласио је Ђорђевић, најбољи мост између два града.
Циљ ове посете, као и других, је пре свега да се привуку инвестиције из иностранства, како од стране страних привредника, тако и дијаспоре и то пре свега у оснивању мале и средње привреде. Сарадња са Бечом може да буде корисна јер има много фирми које су интересантне и којима је Неготин интересантан. У Тимочкој крајини ради већ аустријска фирма „Штрабаг“ - рекао је Уруковић.