Четвртак, 27. Јануар 2011.

– Данас је Свети Сава

3054_1.jpg

Школе у Србији и Српска православна црква данас славе Светог Саву, дан утемељивача српске цркве и просветитељства. Савидан је пригодним програмима и резањем славског колача, обележен у свим основним и средњим школама и другим образовним установама у општини Неготин.

3054_3.jpg

Свечаности у част утемељивача српске државе и школства, отворене су химном Светог Саве у извођењу школских хорова, а након тога обављен је и обред резања славског колача у присуству свештеника неготинске црквене општине.

3054_9.jpg

Пригодним музичко литерарним програмом ученици су подсетили на животни пут Светог Саве.

3054_2.jpg

Обележавању Савиндана у Основној школи „Бранко Радичевић“ у Неготину  присуствовали су и председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић и председник Скупштине општине Неготин мр Милан Уруковић, док су заменик председника општине Неготин Бранко Марковић и заменик председника СКупштине општине Неготин др Нинослав Димитријевић, присуствовали обележавању школске славе у Неготинској гимназији.

3054_4.jpg

У основним школама приређене су и изложбе ликовних и литералних радова на теме из живота Светог Саве.

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.

3054_6.jpg

Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља који су му наменили владарску мисију. Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква.

3054_8.jpg

Заједно са оцем Стефаном, замонашеним као Симеон, Свети Сава је основао Хиландар и изградио још 14 манастира, и тако остао забележен као ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори. У Студеници је основао 1209. године болницу, прву на подручју српске државе.

3054_7.jpg

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, па је стога и заштитник просветних установа. Свети Сава је 1219. издејствовао аутокефалност СПЦ, а његова дела „Номоканон“ (1220) и „Синодик православља“ (1221) постали су правни и духовни стубови српске државности.

Сава је преминуо 1235. године у бугарском граду Трнову као први архиепископ СПЦ, а остао је познат генерацијама као оснивач и творац „светосавског православља“.

Кнез Милош Обреновић је 1823. године наредио да се Дан Светог Саве обележава као школска слава у Србији.

У 18 сати у Дому културе одржаће се и Светосавска академија,  уз пригодан програм