Субота, 09. Јун 2012.

Акција „Очистимо Србију“

3755_1.jpg

Најмасовнија акција Министарства заштите животне средине „Очистимо Србију“ која се ове године, поводом Светског дана заштите животне средине, одржава трећи пут заредом, у Неготину је званично почела окупљањем запослених у локалној самоуправи и општинским институцијама испред зграде општине. Својим присуством, подршку акцији пружили су др Влајко Ђорђевић, председник Општине Неготин и мр Милан Уруковић, председник СО Неготин.

3755_7.jpg

Ово је прилика да сви грађани дају свој допринос чистијем и здравијем Неготину, како би наш град заблистао пуним сјајем. Овакве активности подижу свест о потреби очувања животног окружења и требало би да постану навика свим грађанима јер о чистоћи града не може бринути само ЈКП“Бадњево“ – нагласио је др Влајко Ђорђевић, председник Општине Неготин.
По програму локалног општинског штаба и Службе за заштиту животне средине учесници акције потом су се упутили на локације предвиђене за чишћење и то почев од најближег окружења радних простора, преко паркова у ширем центру града, до викенд насеља Бадњево. У акцији су, поред ученика неготинских основних и средњих школа, који су свој део активности завршили још јуче, учествовали и сви запослени у јавном сектору, чланови друштвених организација и удружења грађана, укупно око 4.000.

3755_3.jpg

Посебну занимљивост данашњој акцији дали су ученици „Неготинске гимназије“ који су, у организацији Еколошког друштва „Бадем“ на градском тргу приредили продајну изложбу употребних и украсних предмета сачињених од употребљених материјала. Такође, на тргу је презентован рад пресе за лименке коју су направили запослени у ХЕ“Ђердап 2“.  Преса ће убудуће стајати у дворишти гимназије, где ће ученици моћи сами да испресују своје употребљене лименке.

3755_6.jpg

Новац прикупљен од продаје предмета са данашње изложбе и од пресованих лименки биће употребљен за куповину лаптоп рачунара за кабинет биологије – нагласио је професор биологије, мр Данило Петровић,  председник Еколошког друштва „Бадем“.
Иначе, током првог дана акције „Очистимо Србију“, крајински ђаци, са јавних и зелених површина,  сакупили су и разврстали око 500 врећа разног смећа.