Понедељак, 24. Септембар 2012.

– Акција „Јабука или лимун“

3882_1.jpg

У оквиру акције „Јабука или лимун“ ученици петог разреда Основне школе „Вера Радосављевић” из Неготина, заједно са припадницима саобраћајне полиције учествовали су у регулисању саобраћаја на раскрсници код Дома пензионера. Том приликом возачи који су поштовали саобраћајне прописе награђени су јабуком и плакетом захвалности, док су несавесни возачи као опомену добили лимун и плакету са молбом да поштују саобраћајна правила.

3882_2.jpg

Циљ ове активности и целокупне акције је едукација ученика о правилном понашању у саобраћају и подизање нивоа свести возача о важности поштовања саобраћајних прописа као превенције саобраћајних несрећа.

3882_4.jpg

Пре изласка на „терен“, ђацима петог разреда ОШ „Вера Радосављевић” представници саобраћајне полиције одржали су у просторијама школе предавање на тему безбедности у саобраћају.

3882_3.jpg

Пету годину за редом Делта Генерали Осигурање, у сарадњи са МУП и локалним основним школама, организује акцију „Јабука или лимун“ посвећену безбедности деце у саобраћају. Ове године акција је одржана у 72 основне школе у 59 градова широм Србије, уз учешће преко 9.500 ђака. У акцију су укључене и четири основне школе за децу са инвалидитетом.
 
Према статистичким подацима, деца су најугроженији учесници у саобраћају, док је Србија међу саобраћајно најнебезбеднијим земљама у Европи. Деца најчешће страдају у насељима, када прелазе коловоз ван пешачког прелаза, а посебно при изласку на коловоз иза паркираних аутомобила. У 2011. години у Србији је 728 лица изгубило живот у саобраћају, док је 19.312 повређено.

3882_5.jpg

Акција „Јабука или лимун“ у Србији траје од 2008. године. У претходне четири године у пројекту је учествовало 22.200 ђака из 187 школа. И наредних година Делта Генерали Осигурање наставиће са спровођењем акције и едукацијом деце о безбедности у саобраћају.