Петак, 05. Новембар 2010.

– 20 нових станова за избегле, расељене и угрожене домицилне породице у Неготину

2975_1.jpg

Петнаест интерно расељених породица, једна избегличка и четири домицилне, социјално угрожене породице из Неготина добиле су данас кључеве својих нових станова , чију је изградњу финансирала Европска унија.

Зграду су пресецањем врпце свечано отворили председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић, Ferenc Simon, шеф Операција у Делегацији Европске уније у Републици Србији, Владимир Цуцић, комесар, Комесаријата за избеглице Републике Србије и Angelita Cecere, шеф одељења за програм УНХЦР-а.

2975_2.jpg

Нова зграда од двадесет станова, изграђена у оквиру програма социјално становање у заштићеним условима у Неготину део је пројекта „Достојанствена решења за расељена лица у колективним центрима или приватном смештају у Србији“ који се финансира из средстава Инструмента ЕУ за предприступну помоћ за 2007. годину (ИПА 2007), а реализује у сарадњи са Комесаријатом за избеглице Републике Србије и УНХЦР-ом.  

Укупна вредност грађевинских радова и опреме је 378.000 евра. Општина Неготин поклонила је грађевинско земљиште и инфраструктурно опремила локацију, а радове је извео Хаузинг центар–Центар за унапређење становања социјално угрожених група, дугогодишњи извршни партнер УНХЦР на оваквим пројектима.

2975_3.jpg

Концепт социјалног становања у заштићеним условима је у Србији реализовала Швајцарска Агенција за развој и сарадњу (СДЦ) први пут 2002. године. Унет је у Стратегију развоја социјалне заштите Републике Србије и оцењен као најбоље и најтраженије решење за становнике који још увек бораве у колективним центрима. У оквиру овог концепта обезбеђују се стамбена решења за најугроженије категорије којима је потребна додатна помоћ локалних центара за социјални рад. До сада је овај концепт реализован у 26 општина широм Србије у којима је изграђено укупно 536 стамбених јединица.

Корисници зграде у улици Миомира Радосављевића Пикија 36 имаће право коришћења     станова док год су у стању социјалне потребе. Породица – домаћин зграде живеће са корисницима и њена улога ће бити да буде веза између станара и Центра за социјални рад у Неготину, те да им пружа потребну додатну помоћ.

У Србији тренутно живи око 80 000 избеглица и 206 000 интерно расељених лица са Косова. Око 4 000 још увек је смештено у 40 колективних центара.