Уторак, 07. Мај 2013.

Пољопривредна школа "Рајко Боснић"

О ШКОЛИ ...

Давне 1891. године, указом краља Александра И од 31. маја 1890. године, основана је Школа за винодеље и воћарство у Буково. Винодељско-ратарска школа је основана на закупљеном земљишту од манастира Буково. Предлог за оснивање школе дали су крајински виноградари. Буково није случајно одабрано као локација за школу јер је то био центар крајинског виногорја. Успеси су били евидентни, скоро зачуђујући.

Пољопривредна односно Винодељско-ратарска школа на Букову се одмах прочула по воћарству, ратарству, повртарству, сточарству и изнад свега виноградарству. Школа је до 1927. године радила као нижа пољопривредна школа, а 1928. године прераста у средњу пољопривредну школу. Ова школа је у самом почетку свога рада стекла углед веома реномиране васпитно-образовне установе који ужива и након 115 година постојања.
Нарочито и надалеко чувена школа у Букову била је и остала захваљујући винарији која је њен есенцијални део, и винима међу којима се истиче тамјаника.

Школа је у свом дугом раду имала успоне и падове и пратиле су је недаће у земљи, како економске тако и политичке, из којих је увек успевала и успева да изађе богатија и успешнија, снажнија и познатија. Колектив школе и њени ученици се свакодневно труде да својим радом, учењем и постигнутим резултатима учине школу још бољом.

Пољопривредна школа „Рајко Боснић“ образује ученике на смеровима : пољопривредни техничар, ветеринарски техничар, прехрамбени техничар и пекар.