Уторак, 07. Мај 2013.

Oсновна школа "Вук Караџић"

ИСТОРИЈАТ

Основна школа "Вук Караџић" у Неготину, је једна је од најстаријих школа у Крајини и источној Србији. Она наставља традиције прве образовне институције - прве грађанске школе у Неготину која је, према историјским изворима, почела са радом 1824. године.

Како је Неготин у то време био под влашћу Турака (ослобођен је 1833. године) нема много података о раду школе из тог времена сем да су први учитељи у тој српској школи били извесни Сима Живковић и Петар Марковић

Након ослобођења Крајине од турака 1933. године и доношења Устава народних школа у Књажевству Србије, већ 1834. године, у Неготину је отворена Нормална школа са 2 разреда, 2 учитеља и 50 ђака. Први учитељи ове школе били су Живојин Кречки (учитељ старије класе ) и Тома Бабић (учитељ млађе класе).

Неготин, као трговачка варош, брзо се развијао па су његови грађани, варошки трговци, имали потребе за описмењавањем своје деце, те је број ђака у Неготинској школи из године у годину брзо растао. Већ 1836. године у срезу Крајинском била је једна државна (Неготинска школа) и 3 општинске школе са 5 учитеља ( у Неготину - 2) и 216 ђака.

Године 1850. у Неготину је отворена и Женска школа (као четврта у Србији после Београда, Параћина и Доњег Милановца) која је већ у првој години имала 40 ученица.

Своју прву, праву школску зграду Неготин је добио 1910. године. То је садашња зграда Основне школе 'Вук Караџић'. Зграда је у то време била најлепша грађевина у Неготину и једна од најлепших школа у Србији. Школска зграда и данас служи својој функцији, прелепо изгледа и представља споменик културе у нашој републици.

Све до 1953. године и Неготину је постојала само једна основна школа када је извршена њена подела на две: Прву основну школу 'Вук Караџић' и Другу основну школу која је добила име 'Вера Радосављевић' али су обе школе радиле у истој школској згради све до септембра 1964. године. У једној школској згради тада је радило 1 524 ученика у 53 одељења и радило се у 3 смене.

Године 1983. Неготин је добио и трећу основну школу (приликом оснивања 'Јосип Броз Тито') а сада ОШ 'Бранко Радичевић'.

МИСИЈА

Ми смо школа која негује одговорност и поставља високе критеријуме у васпитно образовном раду, што показују успеси наше деце на такмичењима и даљем школовању. Учествујемо у различитим активностима у школи и локалној заједници, настојимо да подстичемо стручно усавршавање ради остварења квалитетнијих постигнућа ученика.

ВИЗИЈА

Да успоставимо партнерски однос: ученика и наставника, ученика међусобно, наставника међусобно, школе и родитеља.
Да постанемо школа активних ученика, школа са што мање слабих оцена, школа која учи ученике учењу кроз коришћење различитих извора знања и примене у пракси.
Да широм отворимо врата сарадње са локалном заједницом.

МОТО

"Желимо да постанемо Школа отвореног срца."

в.д. директора Основне школе „Вук Караџић“ је Дејан Којчиновић.

Контакт :
Основна школа 'Вук Караџић'
ул. Лоле Рибара 1
19300 Неготин

Телефони :
019/542-590 - директор (тел/фаx)
019/542-374 - секретар
019/544-607 – библиотека
019/570-424, 019/570-425 - рачуноводство

e-маил: osvuk@ptt.rs
www.osvuk.edu.rs