Уторак, 07. Мај 2013.

Основна школа "Јован Јовановић Змај" Јабуковац

О ШКОЛИ ...

Основна школа “Јован Јовановић Змај” у Јабуковцу основана је давне 1846. године и спада у ред најстаријих основних школа у општини Неготин. Више од век и по рада на образовању и васпитању младих генерација вредно је помена. Први учитељ био је Александар Секулић. У својој дугој историји ова просветна установа пролазила је кроз тешке временске периоде, имала је своје успоне и падове, делећи судбину свога народа и својих Јабуковчана, што је подробно описано у монографији која је објављена поводом прославе јубилеја – 150 година постојања и рада школе.


Име “Јован Јовановић Змај” наша школа носи од 1997. године, када је промењен ранији назив “25. мај”. Тада је установљен и нови Дан школе – 2. јун.

Делатност школе је предшколско и основно образовање и васпитање. Реализацијом наставног плана и програма школа остварује своје циљеве и задатке.


Основна школа “Јован Јовановић Змај” обавља образовно-васпитну делатност у матичној школи у Јабуковцу и подручним четвороразредним одељењима у селу Вратна и реону Циганско Гробље. Ученици В – ВИИИ разреда, који живе у Вратни, до школе у Јабуковцу користе аутобуски превоз (5 км), са реона Циганско Гробље ученици се превозе “Ладом Нивом” (18 км), а са реона Појана Лунга и Ђалу Замни комби-возилом (по 7 км).

Основна школа “Јован Јовановић Змај” има укупно 158 ученика од припремног до осмог разреда. У матичној школи у Јабуковцу наставу похађа 128 ученика, у подручном одељењу Вратна 16 ученика и у подручном одељењу Циганско Гробље 14 ученика. У односу на прошлу школску годину укупан број ученика у школи остао је готово исти.


Материјално-технички услови рада у школи, опремљеност савременим наставним средствима, стручан кадар и нове методе рада допринели су мотивацији и постизању бољих резултата ученика у настави и ваннаставним активностима. Ученици наше школе, поред тога што постижу добре резултате на општинским, окружним, па и републичким такмичењима, свој допринос у афирмацији школе дају и кроз ангажовање у разним секцијама, дечјим организацијама и уређењу школске средине. Задњих година ученици ове школе су увек међу најбољима на такмичењима из српског и страног језика, физике, хемије, биологије, техничког образовања, атлетике и других области.

Од секција најзапаженије су: рецитаторска, литерарна, ритмичка, фолклорна, ликовна, саобраћајна, еколошка и спортска секција, као и хор млађих и старијих разреда и школски оркестар.


Школски лист “Пчелица” издаје се већ више од 20 година. Лист излази два пута годишње и то поводом школске славе Светог Саве и Дана школе. У школском листу објављују се најбољи литерарни и ликовни радови ученика, новости из школе, репортаже, савети педагога. Поред ових тема, лист садржи забавну страну, литерарне радове наших познатих писаца и нашег Чика Јове. Поред класичног издања листа, постоји и верзија у електронском облику, која се налази на сајту наше школе.

Кроз ову школу прошло је преко 50 досадашњих академских грађана, 1 магистар и 3 доктора наука: др Радован Казимировић, др Милош Маријановић, мр Јован Попијоновић и др Радивоје Петрикић.


Од многих похвала и признања које је ова школа добила, издвојили бисмо она која су добијена задњих година: Септембарска награда Неготинске крајине, Повеља СО Неготин, Републичка (прва) награда за уређење школске средине и многа друга.