Петак, 30. Октобар 2020.

ПРОЈЕКАТ „ОДРЖИВИ ЕКО ПРИЈАТЕЉСКИ РЕГИОН“

У току је реализација пројекта „Одрживи еко пријатељски регион“ који локална самоуправа као пратећи партнер реализује са Удружењем „Технолошки институт за аквакултуру“ из Монтане у Републици Бугарској. Циљ пројекта који се реализује у оквиру Програма прекограничне сарадње ИПА Бугарска-Србија је очувања флоре и фауне у дунавској регији на територији општине Неготин.
„Фокус пројекта очување флоре и фауне у дунавској регији на територији наше општине спроводимо кроз одређени број активности. Једна од активности је куповина чамца са пратећом опремом. Пловило је специјалне изградње и запремине и служиће да се прикупљају подаци о животињским и биљним врстама у делу реке Дунав који пролази поред Неготина који ће се касније процесуирати кроз ГИС систем који је такође развијен као део овог пројекта. Чамац је функционалан у потпуности и са њим већ можемо узимати узорке и радити основне тестове кроз развојни софтвер. Пројекат се реализује са партнерском организацијом Удружењем „Технолошки институт за аквакултуру“ из Монтане у Републици Бугарској, као водећим партнером на пројекту са којим такође реализујемо заједничке активности као што су израда студије и истраживања о тренутном стању биљног и животињског света у прекограничној регији реке Дунав. Укупан буџет пројекта је 545.775.61 евра, од чега општини Неготин припада 201.387.96 еура, 171.179,75 средства из фонда ЕУ (85 процената), учешће општине Неготин износи 30.208,20 евра. Пројекат се одвија планираном динамиком, имамо још шест месеци до краја реализације пројекта а имплементација ће трајати наредних пет година. Желим да се захвалим Европској унији, Републици Србији и нашем партнеру на пројекту Технолошком институту за аквакултуру из Монтане, на досадашњој као и будућој сарадњи кроз одрживост пројекта. Овај брод ће имати и намену сакупљања отпада на самој реци Дунав, пластичну амбалажу и неразградиве предмете на самој реци.“ истакао је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

  

Алуминијумски чамац за скупљање пластичног отпада дужине је 11,85 метара, ширине 2, 87 метара, тежине 1380 кг и дозвољене носивости 3 тоне. У пловном објекту дозвољено је присуство највише шест лица. У водном окружењу прекограничне регије озбиљно је угрожен биодиверзитет и хитан је приоритет у потрази за алтернативним техникама за очување и управљање биодиверзитетом риба. Река Дунав је река са природном популацијом јесетри. У Дунаву је живело шест врста јесетри - моруна, паструга, руска јесетра, клас, атлантска јесетра и чита. Данас су остале само четири од ових врста - атлантска јесетра и клас нестали су из речних вода. То су врсте које живе у мору и улазе у реке да би се размножиле.
„Овај пројекат у трајању од 24 месеца започет маја прошле године, покренут је у циљу процене биодиверзитета рибе у речним подручјима, а посебно за врсте јесетра. Бугарска и Србија су једно од европских жаришта биодиверзитета са приближно: 210 врста и подврста риба у Бугарској (без оних у Црном мору) 125 риба у Србији. Ова богата биолошка разноликост подложна је утицајима широког спектра претњи као резултат људске активности и природних процеса који се јављају у екосистемима. Антропогене претње копненим системима укључују грађевинске активности, инфраструктурне пројекте, вађење ресурса, пољопривредно интензивирање, загађење животне средине, директно истребљење / експлоатацију, генетску ерозију и климатске промене. То су проблеми на које је актуелни пројекат усмерен и чији је циљ решавање путем успостављања мрестилишта за врсте јесетра, едукативног центра и спровођења комплекса активности у области заштите биодиверзитета. На овај начин ће заједнички погранични регион заштитити своје природно наслеђе за будуће генерације.“ рекао је Младен Бошковић, члан Пројектног тима. 

  

Кроз активности успостављање мрестилишта за угрожене врсте јесетра и едукативни центар за заштиту биодиверзитета и речних врста, овај пројекат је снажно повезан са постизањем специфичног циља програма: промовисање и унапређење коришћења заједничких природних ресурса, као и подстицање заштите природе у програмском подручју, кроз заједничке иницијативе преко границе. Резултати пројекта биће реализовани физички и биће лако идентификовати заједничке и конкретне акције у пограничном региону које доприносе стварању синергејских ефеката на животну средину и заштиту и управљање ресурсима.