Петак, 20. Септембар 2024.

ЗАВРШЕНИ 58. МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ

Ефектним наступом виолончелисте Петра Пејчића и Нишког симфонијског оркестра под диригентском управом мр Зорана Станисављевића, завршен је 58. Фестивал посвећен најзначајнијем српском композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу.

 

Неготинској публици која је уживала у вечерашњем концерту, завршне речи о овогодишњим Мокрањчевим свечаностима упутила је др Соња Маринковић, селекторка фестивала.

"Oве „Мокрањчеве дане“ можемо памтити по много чему, радујући се унапред ономе што ће доћи. Ми већ размишљамо о ономе што ће бити 59. а нарочито 60. „Мокрањчеви дани“. Музика је славила, славили смо име Стевана Мокрањца и нека тако буде на још много, много година.“

     

58. „Мокрањчеве дане“ затворио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин истакавши да су свечаност обележили бројни успешни концерти, програми, трибине и изложбе и да можемо бити поносни на сваки реализовани програм, посебно на Неготинце који су били део Фестивала.

„Хвала Вам што сте пратили програме током фестивалске недеље посвећене Стевану Стојановићу Мокрањцу. Велико хвала учесницима овогодишњих свечаности на показаној умешности и зналачким наступима, као и Дому културе „Стеван Мокрањац“, Програмској комисији „Мокрањчевих дана“, институцијама и појединцима на организацији свечаности. Захваљујем медијским покровитељима и пријатељима свечаности на пруженој подршци“.

Величковић је истакао да му је драго што ће Фестивал у наредним годинама имати већу и додатну подршку ресорног министарства која ће допринети унапређењу фестивала.

„Посебну захвалност упућујемо министру Николи Селаковићу и Министарству културе на великој подршци у развоју културе у Неготину. Министар Селаковић је, приликом недавне посете Неготину поред подршке у очувању културног наслеђа, најавио и додатну подршку Фестивалу. Потрудићемо се да предстојећи фестивали направе корак напред у уметничкој конценпцији и енергији која ће обезбедити трајност Мокрањчевих дана. Ово је наш заједнички задатак који ћемо, уз подршку струке и вас драги суграђани обавити.“, поручио је председник Величковић.

 

58. „Мокрањчеви дани“ завршени су доделом фестивалских плакета и захвалница пријатељима фестивала, медијским пријатељима и покровитељима, институцијама, предузећима и предузетницима.